Zašto može biti iscjedak iz penisa

Iscjedak iz penisa muškarca može puno reći o njegovom zdravlju. Oni su i fiziološki i patološki. Ponekad promjena boje bioloških tekućina postaje jedini simptom bolesti.

Fiziološki iscjedak

bijeli iscjedak pri uzbuđenju

Fiziološki iscjedak iz penisa u uzbuđenju ne uzrokuje nikakvu nelagodu muškarcu. Glavna funkcija takvih tekućina je zaštita genitourinarnog sustava. Umjerene su prirode, bez mirisa, prozirne, ujednačene konzistencije.

Prozirni iscjedak smatra se normom. Tekućine sadrže čimbenike zaštite od patogene mikroflore i mikroorganizama, koji su prirodna ljudska mikroflora.

Prirodne tjelesne tekućine uključuju:

  • libidinalna uretralna rhea;
  • smegma;
  • defekacija prostate;
  • ejakulacija.

U normalnim okolnostima muškarac ne primjećuje prirodni iscjedak iz penisa. Percipira se kao poznato stanje.

Bijeli iscjedak

Male količine bijelog iscjetka bez mirisa iz penisa su normalne. Najčešće se iscjedak pojavljuje nakon spavanja. Tajna je da uretralne i parauretralne žlijezde proizvode.

Libidna uretroreja je ispuštanje kapljica bistre tekućine iz penisa tijekom seksualnog uzbuđenja. Oni su adaptivni mehanizam za kretanje spermija. Prema ljigavoj tajni, "živahni" lako izlaze iz muškog penisa.

Međutim, uretroreja, koja je povezana sa spolnim uzbuđenjem, sadrži malu količinu sperme. U rijetkim slučajevima, seksualni kontakt bez kontracepcije može dovesti do začeća.

prozirni iscjedak iz penisa pri uzbuđenju

U trenutku čina defekacije ili kod kašljanja, intraabdominalni tlak raste. Sfinkteri se opuštaju i izlazi mala količina bijelog iscjetka. Sadržaj je mješavina sjemenih mjehurića i izlučevina prostate.

Smegma je sekret žlijezda lojnica, koji se opaža oko glavića penisa i kožice. Takva tajna je bez mirisa. Zaštitni je lubrikant za glans penisa, olakšava klizanje kožice preko glavića penisa. Nakon dostizanja starosti, smegma se prestaje proizvoditi.

Ejakulacija (ejakulacija) je oslobađanje sjemena tijekom spolnog odnosa ili masturbacije. Sperma je normalne ujednačene bjelkaste boje, bez dodatnih nečistoća. Ima specifičan miris „dinjskog kestena". Tijekom prolaska kroz mokraćnu cijev, sjeme se miješa s izlučevinama mokraćnih žlijezda. Kada se žljezdani sekret promijeni, može promijeniti boju u svijetlosivu.

Ejakulacija tijekom spavanja naziva se mokrim snovima. Promatra se tijekom razvoja reproduktivne funkcije u adolescenata ili povećanja razine testosterona. Stopa emisije je do tri puta tjedno.

Žuti iscjedak

Fiziološki žuti žljezdani sekret iz penisa opaža se kada se smegma zasije nespecifičnom mikroflorom. To se opaža kada se krše pravila osobne higijene. Kada se smegma razgradi, pojavljuje se neugodan miris. Tajna se lako ispere toplom vodom. Da biste održali čistoću genitalija, morate se tuširati dva puta dnevno.

Patološki iscjedak iz penisa

patološki iscjedak pri uzbuđenju

Prvi znak patološkog iscjetka je povećanje njegove količine. To je trenutak kada patogen prodire samo u sluznicu genitourinarnog trakta i još nije izazvao upalu.

U budućnosti, iscjedak iz penisa mijenja boju u mutniji. Postaju obilne, ljepljive i žilave. Pridružuju se pritužbe na svrbež, pečenje, bolne bolove u donjem dijelu trbuha i uz mokraćnu cijev, pojačane mokrenjem i tijekom spolnog odnosa. Ovo stanje karakterizira razvoj upalnog procesa genitourinarnog sustava.

Patološki iscjedak iz penisa uzrokuje:

  • spolno prenosive bolesti (gonoreja, trihomonijaza, sifilis);
  • oportunistički mikroorganizmi (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, gljivice kvasca, stafilokoki);
  • kemikalije (sapun, deterdženti, maziva, maziva za kondome);
  • ozljede mokraćnog sustava (kirurške intervencije, buživanje uretre);
  • tumori genitourinarnog trakta (adenom prostate, tumori mokraćnog mjehura);
  • prolaz kamenca i pijeska kroz mokraćne puteve.

Isti proces, mijenjajući faze, karakterizira promjena u iscjetku iz uretre.

Bijeli iscjedak

sirast iscjedak kad se probudi

Često je prvi simptom spolno prenosivih i upalnih procesa uzrokovanih oportunističkom florom obilan bijeli iscjedak koji potom mijenja boju i konzistenciju.

Razvoj gljivica u uretri uzrokuje urogenitalnu kandidijazu (drozd). Uz bolest, postoji obilan sirast iscjedak s kiselkastim mirisom. Muškarci se žale na svrbež i peckanje u uretri, težinu u donjem dijelu trbuha. Boju izlučenog sekreta može promijeniti sekundarna oportunistička flora koja se pridružila.

Istjecanje sperme iz penisa bez spolnog odnosa ili orgazma (spermatoreja) ukazuje na smanjenje tonusa sfinktera sjemenovoda. Ovo stanje može nastati kao posljedica kronične upale ili oštećenja mozga.

Žuti iscjedak

Žuti iscjedak prvi je znak upale genitourinarnog sustava, koju mogu uzrokovati spolno prenosive bolesti, nespecifična flora i alergijska reakcija na kemikalije. Za utvrđivanje uzroka takvih simptoma i imenovanje specifičnog liječenja potrebna je konzultacija s liječnikom.

Gnojni iscjedak

Gnojni iscjedak iz uretre s neugodnim trulim mirisom bilježi se kod gonoreje, trihomonijaze, gardnereloze. Osim obilnog iscjetka, muškarac se žali na nelagodu u donjem dijelu trbuha, peckanje pri mokrenju.

Simptomi su izraženiji ujutro. To je zbog nakupljanja sekreta u uretri nakon dugog boravka u vodoravnom položaju i smanjenja učestalosti mokrenja noću. Takozvani simptom jutarnjeg pada. Kad se prije mokrenja ispusti nekoliko mutnih žutih kapi.

Krvarenje

krvavi iscjedak iz penisa

Krvavi iscjedak iz penisa definitivno ne može biti norma. Ovo je uvijek patološki fenomen. Koji su razlozi ispuštanja kapljica krvi iz uretre?

Najčešći razlog je akutni upalni proces. Pojava krvave komponente u prirodnim tekućinama ukazuje na traumu upaljene sluznice agresivnim čimbenikom.

Kronični prostatitis može uzrokovati crvenu krv tijekom ejakulacije. To je zbog pojave kamenaca u testisima s produljenom upalom. Kamenje ozljeđuje male žile i kapljice krvi se odvajaju.

Proširene vene u zdjelici i u perinealnoj regiji dovode do povećanja propusnosti vaskularne stijenke i ulaska eritrocita u sjemenu tekućinu.

Prolaz pijeska i kamenja ozljeđuje osjetljive zidove sluznice mokraćne cijevi. Dolazi do curenja krvi zajedno s prirodnim iscjetkom iz uretre i tijekom mokrenja.

Čest simptom tumora genitourinarnog sustava je krvavi iscjedak iz penisa. Mehanizmom nastanka takvih znakova smatra se manja trauma s solima mokraćne kiseline, produktima izlučivanja iz tijela i spermom.

Bolest bubrega kao što je glomerulonefritis karakterizira oštećenje bubrežnih tubula i prisutnost krvavog sadržaja u mokraći. Bolest je često popraćena simptomima zatajenja bubrega.

Liječenje

Liječenje treba propisati samo liječnik. Za pregled se možete obratiti venerologu ili urologu. Nakon kliničkih i laboratorijskih pretraga, liječnik propisuje protuupalnu terapiju i antibiotike, uzimajući u obzir osjetljivost na patogen.

Neovisno i nekontrolirano uzimanje antibakterijskih lijekova dovodi do razvoja otpornosti mikroorganizama, kao i prijelaza procesa u kronični stadij.

Dugotrajno parazitiranje patološke flore u genitourinarnom sustavu remeti proizvodnju sperme. Gube sposobnost kretanja. To dovodi do neplodnosti.

Zaključak

Iscjedak iz penisa prvi je signal iz tijela o bolesti genitourinarnog sustava. Najbolja prevencija muških bolesti je poštivanje pravila osobne higijene i diskriminacija u spolnim odnosima. Stalni partner i dobro uhodan život pomoći će u izbjegavanju zdravstvenih problema.