Kakva se tekućina oslobađa kada su muškarci uzbuđeni?

Pre-sperma je bistri lubrikant koji se oslobađa kada je muškarac uzbuđen.

Mnoge djevojke, posebno one koje su neiskusne u seksu, zanima pitanje kakva se tekućina oslobađa kada su muškarci uzbuđeni. Tijekom predigre možete primijetiti kako se na glaviću penisa u malim količinama stvara neka vrsta ljepljivog lubrikanta, prozirnog i bezbojnog. Ali što je to, je li normalno i koja je svrha sluzi, morate razumjeti.


Što je prije sperme?

Preejakulat je sekret koji nastaje u Cooperovim žlijezdama tijekom uzbuđenja muškarca. To je neizbježan i sastavni dio spolnog odnosa. Izlazi kroz mokraćni kanal podmazujući ga za lakšu i bržu ejakulaciju.

Sadrži brojne kemikalije. Ponekad, osobito kada su ponovno uzbuđeni nakon prethodnog prekida, spermiji ulaze u predejakulat. To objašnjava mogućnost trudnoće iz pre-seminalne tekućine.

Odnosno, lubrikant u početku sam po sebi ne sadrži spermatozoide, ali se s njima može susresti u mokraćnom kanalu na putu do glave penisa i za njih postati svojevrsno vozilo. Rizik od naknadne oplodnje, iako iznimno nizak, postoji.

Zadaci precum

Postoje situacije kada je pre-seminalna tekućina muškarca beznačajna ili potpuno odsutna. To ukazuje, ako ne na odstupanja u funkcioniranju reproduktivnog sustava, onda barem na negativan scenarij.

Pre-sperma nije pogreška ili slučajnost, ona ima specifične funkcije i zadatke koji u konačnici povećavaju šanse za trudnoću za partnericu i čine ejakulaciju bezbolnom, jednostavnom i ugodnom.

Prva funkcija je neutralizacija kiselog okoliša u mokraćnom kanalu. Neprijateljski je prema spermi i većinu ih može uništiti. Kao što znamo, mokraća se često kreće kroz kanal, što povećava razinu kiselosti.

U biti, prije ejakulata čisti i normalizira prolaze sperme, čineći ih sigurnima i pogodnima za preživljavanje spermija. Dakle, što više tekućine, to bolje, jer njegova zadaća ne završava s mokraćnim kanalom, zatim predejakulat ulazi u rodnicu, gdje radi isto – neutralizira kiselu sredinu kako bi spermija lakše ušla u cerviks .

Pre-cum se često naziva lubrikantom, a ova izjava je vrlo točna. Činjenica je da predsjemena tekućina djeluje kao tračnica za spermu, koja zahvaljujući njoj nesmetano klizi, što ubrzava proces izbacivanja i snagu mlaza.

Tako je vjerojatnije da će spermiji postići svoj cilj i doći će do oplodnje jajašca. Naime, to je cilj koji je priroda postavila cijelom muškom reproduktivnom sustavu.

Što je opasno za tekućinu koja se oslobađa tijekom uzbuđenja kod muškaraca?

Ako su oba partnera zdrava i planiraju trudnoću, tada predsjemena tekućina nema ništa osim koristi. Međutim, u nekim slučajevima predejakulat može postati veliki problem. Samo su dva takva slučaja.

Prvo, studije su pokazale da predsjemena tekućina sadrži visoke razine virusa imunodeficijencije kod muškaraca s HIV-om. Mnogi ljudi misle da ako nema rana na penisu, a unutra nema kraja, onda je nemoguće zaraziti se. No, to nije tako, dovoljan je lubrikant da virus uđe u rodnicu i dovede do infekcije.

Drugo, predejakulat može sadržavati spermu, iz tog razloga prekinuti spolni odnos nije zaštita od neželjene trudnoće. Muškarac može završiti bilo gdje, čak iu zavjesi, ali predsjemena tekućina može biti dovoljna da dođe do oplodnje.